Tips

Så öppnar du grindenWEgrind1

Grinden är ett riktigt typ-hinder för WE, där ryttarens och hästens samspel verkligen sätts på prov. När ni behärskar grinden kommer du uppleva hur ni öppnar den tillsammans!

Grinden övar många dressyrmoment på samma gång; halt, ryggning, sidoförflyttning, fram- och bakdelsvändning. Den övar ryttarens timing och exakthet i sin hjälpgivning och bygger upp förtroendet mellan häst och ryttare.WEgrind2

Grinden kan vara av trä med gångjärn, eller en enkel repgrind. Hästen ska närma sig hindret i angiven gångart och sedan ta de sista stegen i skritt, steg för steg rakt emot grinden (gena inte). Gör halt när du sitter i jämnhöjd med grindens handtag. Lyft handtaget med den tygelfria handen och passera igenom utan att hästen vidrör grinden. Rygga ett eller två steg
för att stänga grinden, gör halt och lägg på handtaget. Du får inte släppa grinden under manövern, men får förflytta handen längs med WEgrind3ovansidan av grinden. Man får inte byta hand under genomförandet. Beroende på från vilket håll man närmar sig grinden rider man framåt eller ryggar för att komma igenom grindöppningen.

BYGG SJÄLV:

Repgrind:

Du kan använda två hinderstöd som du ställer 2 meter från varandra. Knyt en ögla i ena änden av repet som handtag och häng över ett av hinderstöden. En bomhållare gör att öglan inte glider ned. Den andra ändan av repet knyter du fast i det andra hinderstödet. Repgrinden rekommenderas i lätt klass och används med fördel i speedmomentet. Där kan man få se riktigt skickliga ryttare bara lyfta repet, rida under och stänga utan att stanna.

Trägrind:WEgrind4

Grinden ska vara av stabil konstruktion och stängas med handtag. Tänk på säkerheten! Det krävs att du har två bra stöd, ca 1,3 meter höga, som står stadigt och inte välter då du hänger på grinden eller öppnar den. Det bästa är att svetsa ihop en ställning. Grindhålet ska vara minst två meter brett. Gångjärnen ska kunna öppna åt båda håll.

Tips:

Det är bra att börja med repgrinden, för att öva in rörelsemönstret för grindpassering. Du kan öva med bara 2 stöd i början. Då kan du använda båda händerna. Låtsas att du håller i grinden och gör rörelsemönstret. Om du alltid gör på samma sätt lär sig hästen snart rörelsemönstret och kan hjälpa till vid grindpasseringen.

När du övar så släpp grinden direkt om hästen blir rädd och till exempel backar. Det är viktigt att hästen har förtroende för hindret. Tänk på att ge lugna, tydliga hjälper och komma så nära grinden som möjligt innan du öppnar den. Du ska inte luta dig åt sidan när du öppnar.

I speedmomentet är det tillåtet att släppa trägrinden för att ta sig snabbare igenom.

WEhafte

 

Tyckte du att det lät intressant? I häftet ”Så bygger och rider du WE-hindren” får du liknande beskrivningar för samtliga 18 hinder. Dessutom får du veta vad en domare tittar på för varje hinder. Häftet är rikt illustrerat.

Genom att köpa ett häfte är du också med och bidrar till Annas satsning i dubbla landslag. Häftet kostar 200 kronor (+100 kronor för frakt och emballage om du vill få det skickat) och du kan beställa det genom att maila Anna.